Cicle de conferències «Llull després de Llull: el llegat contemporani»
Cicle de conferències, dirigit tant a un receptor especialista com al públic en general. Dissenyat per mostrar les tendències actuals en la investigació lul·liana. Hi participen com a conferenciants membres de la Maioricensis Schola Lullistica i del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona.
Organitza: Càtedra Ramon Llull
Vicerectorat de Projecció Cultural Universitat Oberta i Seus Universitàries
Servei d'Activitats Culturals.
Col·labora: Institut d'Estudis Baleàrics.
«La presència de Ramon Llull en la poesia de Vicent Andrés Estellés»
Conferència a càrrec de Ferran Carbó, doctor en Filologia Catalana i Filologia Hispànica (1982) a la Universitat de València i catedràtic de Filologia Catalana a la mateixa universitat. Director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i coordinador de la Càtedra Joan Fuster. S’ha dedicat a l’estudi i la investigació de la literatura catalana contemporània i, especialment, de la poesia catalana del segle xx, on ha esdevingut especialista en la producció d'alguns grans poetes contemporanis com ara Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés o Miquel Martí i Pol. També s'ha dedicat a l'estudi del teatre valencià del segle xx.
«Ramon Llull i Palau i Fabre: entre l'alquímia i la follia»
Conferència a càrrec d’Enric Balaguer, catedràtic de Filologia i Literatura Catalana Contemporània a la Universitat d’Alacant. Ha publicat diversos estudis literaris, com Dinou poetes dels seixanta (1987), i també sobre l’obra d’autors com Joan Fuster, Mercè Rodoreda o Quim Monzó. És autor dels assaigs Paper reciclat (1995), Poesia, alquímia i follia, Aproximació a l’obra poètica de Josep Palau i Fabre (1995), primer llibre de conjunt sobre l’obra del poeta, Ressonàncies orientals (1999), Contra la modernitat i altres quimeres (2002) i Fulls de ruta (2002). La seva reflexió sobre la societat contemporània continua amb La totalitat impossible (sobre la fragmentació en la vida actual) (2006), premi d’assaig de la Generalitat Valenciana 2005, i Literatura i imaginari nacional (2007), premi d’assaig breu Joan Santamaria. És col·laborador habitual de revistes i diaris com “Canelobre”, “L’Aiguadolç” i “Información”.
«J. V. Foix o Ramon Llull»
Conferència a càrrec de Lluís Cabré, doctor en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (1990), catedràtic de literatura catalana medieval a la mateixa universitat. S’ha dedicat sobretot a la poesia catalana de l’Edat Mitjana (en especial la d’Ausiàs March), a Bernat Metge i a les traduccions medievals, sense oblidar Josep Carner i J. V. Foix. Ha codirigit la feina filològica del Repertorio Informatizzato dell’Antica Letteratura Catalana i amb el projecte Translat, ha editat, amb Montserrat Ferrer, el Cens de traduccions al català medieval fins a 1500. També ha dirigit el volum col·lectiu The Classical Tradition in Medieval Catalan 1300-1500 (Tamesis 2018).
«Del Llibre d'amic e amat de Ramon Llull a les Perles de Jacint Verdaguer»
Conferència a càrrec de Joan Santanach, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (2003). Professor agregat al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i coordinador de l'Editorial Barcino. Ha participat en diversos projectes de recerca dirigits per Lola Badia. És membre del Centre de Documentació Ramon Llull. Participa en el desenvolupament de la Base de Dades Ramon Llull. Direigeix, juntament amb Albert Soler, el projecte Manícula: taller d'edició i anotació de textos. Els anys 2015 i 2016 va ser comissari de l'Any Llull.
«De l'amància de Ramon Llull al Llibre d'amic de Joan Vinyoli, l'art d'estimar i de saber»
Conferència a càrrec d'Arnau Vives, graduat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Doctorand en aquesta universitat, amb el projecte «La metàfora de l’amic i l’amat: literatura i amància en l’obra de Ramon Llull». Estudia els dietaris de Marià Manent i participa en un projecte docent sobre literatura i meditació a la UB. És secretari de la revista Llengua&Literatura, de la Societat Catalana de Llengua i Literatura de l’IEC.
«El concepte de "cortesia" a l'Edat Mitjana i la interpretació en l'obra de Ramon Llull»
Conferència a càrrec de Letizia Staccioli, llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de la Sapienza de Roma amb un treball d'aproximació a la Lògica del Gatzell de Ramon Llull. Ha realitzat una estada al Centre de Documentació Ramon Llull gràcies a la beca Generalitat de Catalunya atorgada per l'Institut d'Estudis Catalans. Com a doctoranda a la Universitat de Barcelona du a terme l'edició crítica i comentada del compendi lul·lià en rimes catalanes de la Lògica d'al-Ghazālī.
13 de febrer de 2020
19 hores
Edifici Sa Riera, A7
«"E qui pot los hòmens sanar?" Ramon Llull i la medicina espiritual»
Conferència a càrrec d'Anna Fernàndez-Clot, doctora en Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes per la Universitat de Barcelona (2017). Investigadora postdoctoral al projecte "Ioculator seu Mimus. Performing Music and Poetry in Medieval Iberia", del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB. Membre del Centre de Documentació Ramon Llull i del Grup de Cultura i Literatura a la Baixa Edat Mitjana. Coordina el portal Manícula: taller d'edició i anotació de textos. Ha participat en l'elaboració de la Base de Dades Ramon Llull, del Diccionari de Textos Catalans Antics i del Nou Glossari General Lul·lià, i col·labora en l'edició de la sèrie NEORL. [+]
«Ramon Llull i Anthony Bonner»
Conferència a càrrec de Lola Badia, doctora en Filologia Romànica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1977) i catedràtica de literatura catalana a la Universitat de Barcelona (1983). Responsable del Grup de Recerca Consolidat de Literatura i Cultura Catalanes Medievals, directora del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona i coordinadora, juntament amb Albert Soler, de la Base de Dades Ramon Llull. [+]
«Els Cent noms de Déu de Ramon Llull, entre cristianisme i islam»
Conferència a càrrec de Simone Sari, magister de la Maioricensis Schola Lullistica, investigador postdoctoral del programa europeu Maria Skłodowska-Curie (Horizon 2020) al Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona, i treballa en el projecte de recerca «Christianus Arabicus. Ramon Llull (1232-1316): a Vernacular Writer Between Christianity and Islam», en el marc del qual prepara una nova edició crítica d’Els cent noms de Déu de Ramon Llull. [+]
«Una teologia per als "entesos en lògiques i naturals"»
Conferència a càrrec de Jordi Gayà, doctor en Teologia per la Universitat de Freiburg (1975), professor del Centre d'Estudis Teològics de Mallorca i de la Facultat de Teologia de Catalunya, i rector de la Maioricensis Schola Lullistica. [+]