Escoltar

Cicle de conferències «Llull després de Llull: el llegat contemporani»

Cicle de conferències, dirigit tant a un receptor especialista com al públic en general. Dissenyat per mostrar les tendències actuals en la investigació lul·liana. Hi participen com a conferenciants membres de la Maioricensis Schola Lullistica i del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona.

Organitza: Càtedra Ramon Llull

Vicerectorat de Projecció Cultural Universitat Oberta i Seus Universitàries

Servei d'Activitats Culturals.

logo

Col·labora: Institut d'Estudis Baleàrics.

 

AJORNAT

 

Projecció i col·loqui d'Amic/Amat de Ventura Pons

 

Projecció del film Amic/Amat de Ventura Pons. Col·loqui amb el director, a càrrec de Margalida Pons i Maria Magdalena Brotons.

           

Ventura Pons és director, guionista i productor. Ha dirigit nombroses obres de teatre com Menego d’Angelo Beolco (1967), Nit de reis o el que vulgueu de Shakespeare (1968), Bestiari amb text de Joan Oliver i música de la Trinca (1972),  L’auca del senyor Llovet o els planys de la soferta de Jordi Teixidor (1972) o Quina feinada! de Becky Mode (2017), d’entre d’altres. En cinema ha destacat per Ocaña, retrat intermitent (1977), El perquè de tot plegat, basada en els relat de Monzó, (1995), Any de gràcia (2011) o Miss Dalí (2018). Acumula diversos premis per les seves produccions: tres Premis Butaca per El perquè de tot plegat, Actrius i Amic/Amat, el Premi Nacional de Cinema, el Premi Sant Jordi de Cinematografia, el Premi Ondas, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts, la Creu de Sant Jordi i el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter. Ha estat nominat quatre vegades als Goya pel premi al millor guió adaptat.           

Amic/Amat és un film basat en l’obra de teatre de Josep Maria Benet i Jornet, Testament. Un home madur i malalt, professor de literatura medieval, ha fet revisió de la seva vida i ha decidit, entre dubtes, què és el que li interessa deixar als demés quan hagi desaparegut. Una herència en forma d'assaig, basada en el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull, que ha desat a la memòria del seu ordinador personal. Al millor i més antic del seus amics li fa nosa una herència que pugui estar contaminada per la por de la mort.           

Margalida Pons és doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1993) i màster en Literatura Comparada per Indiana University (1996). Ha investigat sobre les escriptures d'experimentació de l'època postfranquista i sobre la poesia i la narrativa contemporànies. Coordina el grup de recerca Literatura Contemporània: Estudis Teòrics i Comparatius (LiCETC), en el marc del qual ha dirigit 4 projectes de recerca competitius.          

Maria Magdalena Brotons és doctora en Història de l’Art per la Universitat de les Illes Balears (2011). La seva investigació s’ha centrat en el cinema, la relació del cinema dels orígens amb la cultura visual del segle XIX y primers decennis del XX. Ha participat en projectes com La construcción del imaginario bélico en las actualidades de la Primera Guerra Mundial o Presencias y representacions de la mujer en el cine de los orígenes. També ha estudiat l’escultura contemporània amb publicacions com Escultures de Palma (2000), L'escultura a les Balears en el segle XX (2001) i un estudi sobre la col.lecció d'escultura contemporània de la Col·lecció March (2003).

         Resultat d'imatges per a "ventura pons amic amat"

 

AJORNAT

 

 

«La presència de Ramon Llull en la poesia de Vicent Andrés Estellés»

Conferència a càrrec de Ferran Carbó, doctor en Filologia Catalana i Filologia Hispànica (1982) a la Universitat de València i catedràtic de Filologia Catalana a la mateixa universitat. Director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i coordinador de la Càtedra Joan Fuster. S’ha dedicat a l’estudi i la investigació de la literatura catalana contemporània i, especialment, de la poesia catalana del segle xx, on ha esdevingut especialista en la producció d'alguns grans poetes contemporanis com ara Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés o Miquel Martí i Pol. També s'ha dedicat a l'estudi del teatre valencià del segle xx.

 Resultat d'imatges per a "ferran carbó"  

 

AJORNAT

f

«Ramon Llull i Palau i Fabre: entre l'alquímia i la follia»

Conferència a càrrec d’Enric Balaguer, catedràtic de Filologia i Literatura Catalana Contemporània a la Universitat d’Alacant. Ha publicat diversos estudis literaris, com Dinou poetes dels seixanta (1987), i també sobre l’obra d’autors com Joan Fuster, Mercè Rodoreda o Quim Monzó. És autor dels assaigs Paper reciclat (1995), Poesia, alquímia i folliaAproximació a l’obra poètica de Josep Palau i Fabre (1995), primer llibre de conjunt sobre l’obra del poeta, Ressonàncies orientals (1999), Contra la modernitat i altres quimeres (2002) i Fulls de ruta (2002). La seva reflexió sobre la societat contemporània continua amb La totalitat impossible (sobre la fragmentació en la vida actual) (2006), premi d’assaig de la Generalitat Valenciana 2005, i Literatura i imaginari nacional (2007), premi d’assaig breu Joan Santamaria. És col·laborador habitual de revistes i diaris com “Canelobre”, “L’Aiguadolç” i “Información”.

Resultat d'imatges per a "enric balaguer"    

 

AJORNAT

 

«J. V. Foix i Ramon Llull»

Conferència a càrrec de Lluís Cabré, doctor en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona (1990), catedràtic de literatura catalana medieval a la mateixa universitat. S’ha dedicat sobretot a la poesia catalana de l’Edat Mitjana (en especial la d’Ausiàs March), a Bernat Metge i a les traduccions medievals, sense oblidar Josep Carner i J. V. Foix. Ha codirigit la feina filològica del Repertorio Informatizzato dell’Antica Letteratura Catalana i amb el projecte Translat, ha editat, amb Montserrat Ferrer, el Cens de traduccions al català medieval fins a 1500. També ha dirigit el volum col·lectiu The Classical Tradition in Medieval Catalan 1300-1500 (Tamesis 2018).

c         Resultat d'imatges per a "j. v. foix"

AJORNAT

 

s

«Del Llibre d'amic e amat de Ramon Llull a les Perles de Jacint Verdaguer»

Conferència a càrrec de Joan Santanach, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (2003). Professor agregat al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i coordinador de l'Editorial Barcino. Ha participat en diversos projectes de recerca dirigits per Lola Badia. És membre del Centre de Documentació Ramon Llull. Participa en el desenvolupament de la Base de Dades Ramon Llull. Direigeix, juntament amb Albert Soler, el projecte Manícula: taller d'edició i anotació de textos. Els anys 2015 i 2016 va ser comissari de l'Any Llull.

Resultat d'imatges de joan santanach            Resultat d'imatges de jacint verdaguer

AJORNAT

s

 

«El concepte de "cortesia" a l'Edat Mitjana i la interpretació en l'obra de Ramon Llull»

Conferència a càrrec de Letizia Staccioli, llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de la Sapienza de Roma amb un treball d'aproximació a la Lògica del Gatzell de Ramon Llull. Ha realitzat una estada al Centre de Documentació Ramon Llull gràcies a la beca Generalitat de Catalunya atorgada per l'Institut d'Estudis Catalans. Com a doctoranda a la Universitat de Barcelona du a terme l'edició crítica i comentada del compendi lul·lià en rimes catalanes de la Lògica d'al-Ghazālī.

 

13 de febrer de 2020

19 hores

Edifici Sa Riera, A7

fclot

«"E qui pot los hòmens sanar?" Ramon Llull i la medicina espiritual»

Conferència a càrrec d'Anna Fernàndez-Clot, doctora en Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes per la Universitat de Barcelona (2017). Investigadora postdoctoral al projecte "Ioculator seu Mimus. Performing Music and Poetry in Medieval Iberia", del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB. Membre del Centre de Documentació Ramon Llull i del Grup de Cultura i Literatura a la Baixa Edat Mitjana. Coordina el portal Manícula: taller d'edició i anotació de textos. Ha participat en l'elaboració de la Base de Dades Ramon Llull, del Diccionari de Textos Catalans Antics i del Nou Glossari General Lul·lià, i col·labora en l'edició de la sèrie NEORL. [+]

afc

AJORNAT

 

as

«Què ens diu Ramon Llull sobre la política d'avui?»

Conferència a càrrec de Albert Soler, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona. Professor de Literatura Catalana Medieval. Director de la Comissió Editora del Patronat Ramon Llull. Membre del Centre de Documentació Ramon Llull. Director del Nou Glossari General Lul·lià.

Albert Soler Llopart | Estudis de Filologia Catalana

 3 de desembre de 2019

19 hores

Edifici Sa Riera, A4

badia

 «Ramon Llull i Anthony Bonner»

Conferència a càrrec de Lola Badia, doctora en Filologia Romànica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1977) i catedràtica de literatura catalana a la Universitat de Barcelona (1983). Responsable del Grup de Recerca Consolidat de Literatura i Cultura Catalanes Medievals, directora del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona i coordinadora, juntament amb Albert Soler, de la Base de Dades Ramon Llull. [+]

Resultat d'imatges de lola badia         Resultat d'imatges de anthony bonner llull

 

 21 de novembre de 2019

19 hores

Edifici Sa Riera, A7

sari

 «Els Cent noms de Déu de Ramon Llull, entre cristianisme i islam»

Conferència a càrrec de Simone Sari, magister de la Maioricensis Schola Lullistica, investigador postdoctoral del programa europeu Maria Skłodowska-Curie (Horizon 2020) al Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona, i treballa en el projecte de recerca «Christianus Arabicus. Ramon Llull (1232-1316): a Vernacular Writer Between Christianity and Islam», en el marc del qual prepara una nova edició crítica d’Els cent noms de Déu de Ramon Llull. [+]

Resultat d'imatges de simone sari manicula     

 
 

24 d'octubre de 2019

19 hores

Ca n'Oleo

gayà

«Una teologia per als "entesos en lògiques i naturals"»

Conferència a càrrec de Jordi Gayà, doctor en Teologia per la Universitat de Freiburg (1975), professor del Centre d'Estudis Teològics de Mallorca i de la Facultat de Teologia de Catalunya, i rector de la Maioricensis Schola Lullistica. [+]

Resultat d'imatges de "jordi gayà" estelrich        Resultat d'imatges de ramon llull